13:30

Lysviks IF

Referat: Västerås SK FK - Lysviks IF

Ännu ett topplag stod på programmet när vi gästade hårdsatsande Västerås SK i Västerås.
Vis av hemmamatchen visste vi att de kommer utnyttja sina snabba offensiva spelare med bollar i djupled men det blev ändå det som avgjorde matchen.
Vi hade bestämt oss att försöka ta initiativet i matchen genom att pressa högt och det gav utslag omgående då vi i andra minuten får ett friläge. Detta när Julia står upp på mittlinjen och kan spela upp på Emelie som hittar fram till Amanda i fritt läge till vänster men målvakten gör en fin fotparad på avslutet. Vi fortsätter på bra sätt och har i 7e minuten ett långt anfall som avslutas med att Linnea hämtar upp bollen på kortlinjen. Hon lyfter in bollen över målis och den går i bortre stolpen o ut.
Bra start men det var ju detta med deras anfallare som är klart bäst och kanske snabbast i serien. Hennes löpningar och att hela tiden röra sig över stora ytor för att söka upp ställen där hon kunde såra oss var ett stort orosmoment hela matchen och till slut anledningen till att vi inte fick med oss en poäng vi var väl värda.
I 9e min kommer hon lös på högersidan med inspel till sopren spelare men hon lyckas missa målet.
I 12e minuten får hon en boll på vänsterkanten o löper mot mål där vi är lite tveksamma på om vi ska stöta ut eller täcka inspel vilket gör att hon kan vandra in med bollen och avsluta i bra läge med mål som följd.
Vi låter oss inte slås ned avv detta utan fortsätter trycka på med några hörnor som resultat där vi når högst på två med Amandanick över o Lottanick utanför.
I denna sekvens har vi även ett bra anfall där Nora kommer runt på högerkanten och slår ett fint inlägg som ger Alina friläge men vänsterskottet över.
De är vi som varit spelförande första halvan av halvleken så 0-1 känns surt och ännu surare blir det i 26e minuten när deras anfallsstjärna efter ett pass mellan mittback-ytterback löper igenom på vänsterkanten. Vi tvekar lite i defensivbeslutet men lyckas styra ner henne mot kortlinjen dock inte bättre än att hon kan spela in till fristående spelare som kan slå in returen på eget skott. Några minuter senare kommer en exakt kopia på andarmålet men denna gång är ingen med på inspelet.
Nu funderades det skarpt på sidan hur detta hot som i första halvlek var det enda skulle kunna neutraliseras.
Mitt i funderandet får vi positiva vibbar då Linnea bryter ett uppspel och hittar fram till Emelie och hon kan vända om innan det kommer en konstlopp till synes genom en tåfjutt i bortre gaveln. Nytt hopp och 5 min senare är vi tillbaka på riktigt i matchen när vi har en fin kombination Linnea - Hilma -Alina som i friläge lugnt lägger in bollen med vänstern.
Vi var nu inne i ett flow och efter 42min tar vi ledningen efter ett skolboksanfall som börjar med bollen nere vid Elin för att sen gå på ett snöre vidare upp i plan innan det avslutas med ett fint pass av Amanda mellan mittback ytterback.Där kommer Linnea som tagit en briljant löpning i djupled ångande och hon gör inget misstag i friläget utan rullar lugnt in bollen vid ena stolpen.
Så härligt att se en distinkt djupledslöpning för det är något vi verkligen saknar och det gav resultat direkt.
Var riktigt rättvist att vi kunde vända till ledning då vi var klart spelförande i första halvlek med klar övervikt i hörnor o avslut.

Det hade säkert sagts en del i motståndarnas omklrum i paus för det var ett mycket mer bestämt VSK i andra halvlek med mycket tuffare spel ibland lite över gränsen med efterslängar på spelare som redan passat iväg bollen samt en mycket ful armbåge först i bröstet o sen på hakan på Julia innan en frispark som ska ge rött kort. Trist att se såna saker men domaren säger sig inte sett något.
De kommer redan i 47e minuten till en ny chans efter genomlöpning på vår hökant följt av inspel till fri spelare som dock skjuter i ribban. De fortsätter trycka på och i 59e minuten kan de pga större aggresivitet och aktivare armar vinna några dueller utanför vårt straffområde och till slut drar en spelare till från ca 20m till höger och bollen seglar in högt vid bortre delen av målet.
Trots begynnande trötthet börjar vi nu få stopp på deras anfall i tidigare skede och försöker lyfta bollar i djupled och detta ger resultat efter 68min när nyinkomne Matilda A lyfter fram en boll mot straffområdet. Detta ger lite kalabalik och när de försöker rensa bort bollen sticker Alina fram benet och via hennes knä går bollen tillbaka till fristående Amanda som säkert rullar in bollen.
Tyvärr hann vi inte njuta av ledningen och justera om laget för att hålla undan för minuten efter går vi tre st på deras anfallstjärna utanför straffområdet och då rullar hon ut bollen till sopren spelare på högerkanten. Hon slår ett lågt inlägg mot första stolpen men det känns lugnt då vi har spelare på plats men på nått sätt kan de lirka in bollen i nät.
Vi får ett läge till att näta då vi genom Tiffanie först stressar backlinjen till dåligt tillbakaspel som gör att det blir duell mellan Tiffanie och målisen i utkanten av straffområdet. Tiffanie är lite före men målvakten slänger sig hänsynlöst med benen före mot bollen o träffar både boll o spelare men med den ovarsamma satsning borde det nog varit straff o gult kort men det blev hörna. Vet inte hur vi ska få en straff iår för så många lägen som domarna blundat för känns overkligt.
Hörnan blev dock farlig då Amanda når högst men bollen går i ribban och som ett brev på posten kan de minuterna senare sätta segerbollen efter ännu ett genomlöp på högerkanten med inspel till fristående spelare vid bortre stolpen med öppet mål.
Vi flyttar upp folk men orken finns inte riktigt så en mycket sur förlust är ett faktum.
Vi gör en bra match men skillnaden var deras anfallare som är särklart bäst i serien. Hon gör själv bara ett mål men med sina löpningar o spelsinne ligger hon direkt bakom 3 av de andra 4målen.
Spelarkritikmässigt så gjorde nog Linnea sin bästa match i gul-svart och var inblandat i tre av målen.

Matchfakta: 4-5 (3-2)
Hörnor 5-0 (4-0) avslut 10-8 (8-4)
0-1 12min Genomlöp på väkant ger friläge pga lite passivt försvar
0-2 26min Genomlöp på väkant med inspel o mål på retur
1-2 32min Emelie (Linnea) Linnea hittar fram till Emelie som vänder och tåpajkobbar in bollen io bortre gaveln
2-2 36min Alina (Hilma) Kanonanfall Linnea----Hilma till frilöpande Alina som sätter bollen me vänstern.
3-2 42min Linnea ( Amanda) Nytt kanonanfall bakifrån Elin där Amanda friställer djupledslöpande Linnea.
3-3 59min Högt skot i bortre efter några vunna dueller utanför straffområdet.
59min Matilda A in Catrin ut
4-3 68min Amanda W (Alina) Lyft in av Matilda A som rensas på Alinas knä tillbaks till fri Amanda
4-4 70min Fri ymf till höger med lågt inlägg som styrs in på nått sätt vid 1:a stolpen
71min Tiffnie in Emelie ut
75min Nora in Linnea ut
4-5 78min Genomlöp på hökant inspel till sopren inlöpande spelare vid bakre stolpen
80min Emelie in Lotta ut
83min Linnea in Nora ut